Loading...

Tuesday, July 8, 2014

Kencing Tak Lawas?? Kencing Kotor??

Fuhhh.....seksanya bila kena sakit Kencing Tak Lawas atau Kencing Kotor ni.
Dua hari lepas Marsha kena.
Hanya Allah yang tau macamana rasa.
Suami ada belikan ubat yang bancuh tu...kejap je pastu jadi balik.
Apa punca kencing tak lawas ni??
Punca sebenarnya ialah kuman yang berasal dari kulit dubur faraj atau lubang dubur.

Kuman tersebut akan bergerak menuju ke pundi kencing , ia membiak dan terus ke buah pinggang.

Baru Marsha tau wanita hamil mudah mendapat kencing kotor kerana selain ureter yang pendek, perubahan hormon juga akan mempengaruhi. 

Sewaktu hamil otot saluran kencing sangat lemah dan menyebabkan ianya merenggang dan melambatkan pengaliran air kencing dan dalam waktu yang sama rahim semakin membesar dan ianya membuatkan air kencing tak keluar dengan sempurna atau sepenuhnya.
Air kencing yang tak dapat dikeluarkan mengandungi kuman dan kuman tu akan membiak.

 Dalam kes Marsha ni mybe sebab bulan puasa....2 hari ni kurang minum air putih.
Tu yang jadi gitu.

Cara nak mengatasi???

* bagi wanita hamil dinasihatkan terus berjumpa doktor untuk rawatan.
* minum banyak air putih.6-8 gelas sehari.
* terus buang air kecil jika terasa hendak kencing.
* selepas buang air kecil biasakan mengelap dari depan ke belakang
untuk mengelak kan bakteria merebak dari kawasan dubur ke uretra.
* sebelum melakukan hubungan seks buang air kecil dahulu dan cuci dengan bersih.
* tukar tuala wanita dengan kerap.
* kurangkan minuman manis dan berkafein.

sumber:drzubaidi.com


Ada juga yang cadangkan minum AIR BARLI if dah kena jangkitan kencing kotor ni.
Yup betul itu petua yang best.
Memandangkan Marsha rasa masalah Marsha ni punca dari kurang minum air putih.
Sebab dah beberapa hari berbuka dengan apple tea.
Ditambah lagi dengan  desperated sangat...tak sempat nak beli barli
Sahur tadi pagi Marsha test....minum air masak banyak, makan 1 sachet Nutriferon untuk kuatkan antibodi & juga minum Performance Drink.
Alhamdulillah.....makin baik...alhamdulillah sangat2
Peppermint Ginger pun tak sempat nak beli.
Jadi bulan puasa ni Performance Drink & Nutriferon wajib.
Performance Drink bantu stabilkan bendalir dalam badan..alhamdulillah.
Kalau kawan2 ada masalah macam Marsha dan nak try serta dapatkan konsultasi EKSKLUSIF dari Marsha.


 *Performance Drink perisa Oren yang Sedappp*


*Nutriferon hanya ada di Shaklee sahaja....meh pm marsha*



Pakar Kesihatan  Anda  
Marsha (013-9337697) Shaklee Independent Distributor  
COD area: Ipoh, Meru, Bercham, Ulu Kinta, Chemor  
Postage Area: All Semenanjung & Sabah Sarawak


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...