Jom Klik Nuff

Pelawat Setia Ibu

Wednesday, July 9, 2014

Kembara Turki Day 1

Assalamualaikum...
Alhamdulillah syukur sempat juga Marsha updated blog
Allah bagi ruang...alhamdulillah.
Meh marsha nak share utk hari pertama.
Macam biasa fly lah hari pertama ni
Dari KLIA ke Turki makan masa 12 jam perjalanan.
Bertolak jam 0030 malam 28hb Mei dan selamat tiba di Artarturk Airport jam 630 pagi 28hb Mei.
Turki lewat 6 jam tau....hihi
Group yang kami join total 20 orang termasuk kanak-kanak
Alhamdulillah just nice....kawan2 dalam group semua baik2...alhamdulillah.
Jom layan pic2 lepak tggu flight...hihi
Tak banyak pun....��




TravelLog - Turki Uthmaniyyah- Teaser

Assalamualaikum....
Dah berminggu balik travel tapi Cik M masih membelenggu diri.
Tapi kena kuatkan hati nak updated TRAVEL LOG Marsha bersama famili kecil Marsha.
Cuti Sekolah bulan Jun Marsha ke Turki melawat sejarah zaman Uthmaniyyah.
Alhamdulillah perancangan yang dibuat akhir tahun 2013 jadi nyata.
Syukur pada Allah yang permudahkan kami sekeluarga.
Tiket ALL IN bagi kami bukan murah tapi sebab nak g jugak memang usaha sungguh2 kumpul duit.
Nasib baik sebulan sebelum berlepas kena setel.
Jadi sempat la nak kumpul duit.
Awal2 bayar deposit je dulu.
Struggle jugak nak kumpul duit tapi sangatttt puas hati...
CUTI-CUTI MUSLIM yang best..alhamdulillah.
Nak tau Marsha & famili ke daerah mana kat Turki??
Istanbul kah?

Stay tune with me...
Sayonara

=)

Tuesday, July 8, 2014

Kencing Tak Lawas?? Kencing Kotor??

Fuhhh.....seksanya bila kena sakit Kencing Tak Lawas atau Kencing Kotor ni.
Dua hari lepas Marsha kena.
Hanya Allah yang tau macamana rasa.
Suami ada belikan ubat yang bancuh tu...kejap je pastu jadi balik.
Apa punca kencing tak lawas ni??
Punca sebenarnya ialah kuman yang berasal dari kulit dubur faraj atau lubang dubur.

Kuman tersebut akan bergerak menuju ke pundi kencing , ia membiak dan terus ke buah pinggang.

Baru Marsha tau wanita hamil mudah mendapat kencing kotor kerana selain ureter yang pendek, perubahan hormon juga akan mempengaruhi. 

Sewaktu hamil otot saluran kencing sangat lemah dan menyebabkan ianya merenggang dan melambatkan pengaliran air kencing dan dalam waktu yang sama rahim semakin membesar dan ianya membuatkan air kencing tak keluar dengan sempurna atau sepenuhnya.
Air kencing yang tak dapat dikeluarkan mengandungi kuman dan kuman tu akan membiak.

 Dalam kes Marsha ni mybe sebab bulan puasa....2 hari ni kurang minum air putih.
Tu yang jadi gitu.

Cara nak mengatasi???

* bagi wanita hamil dinasihatkan terus berjumpa doktor untuk rawatan.
* minum banyak air putih.6-8 gelas sehari.
* terus buang air kecil jika terasa hendak kencing.
* selepas buang air kecil biasakan mengelap dari depan ke belakang
untuk mengelak kan bakteria merebak dari kawasan dubur ke uretra.
* sebelum melakukan hubungan seks buang air kecil dahulu dan cuci dengan bersih.
* tukar tuala wanita dengan kerap.
* kurangkan minuman manis dan berkafein.

sumber:drzubaidi.com


Ada juga yang cadangkan minum AIR BARLI if dah kena jangkitan kencing kotor ni.
Yup betul itu petua yang best.
Memandangkan Marsha rasa masalah Marsha ni punca dari kurang minum air putih.
Sebab dah beberapa hari berbuka dengan apple tea.
Ditambah lagi dengan  desperated sangat...tak sempat nak beli barli
Sahur tadi pagi Marsha test....minum air masak banyak, makan 1 sachet Nutriferon untuk kuatkan antibodi & juga minum Performance Drink.
Alhamdulillah.....makin baik...alhamdulillah sangat2
Peppermint Ginger pun tak sempat nak beli.
Jadi bulan puasa ni Performance Drink & Nutriferon wajib.
Performance Drink bantu stabilkan bendalir dalam badan..alhamdulillah.
Kalau kawan2 ada masalah macam Marsha dan nak try serta dapatkan konsultasi EKSKLUSIF dari Marsha.


 *Performance Drink perisa Oren yang Sedappp*


*Nutriferon hanya ada di Shaklee sahaja....meh pm marsha*



Pakar Kesihatan  Anda  
Marsha (013-9337697) Shaklee Independent Distributor  
COD area: Ipoh, Meru, Bercham, Ulu Kinta, Chemor  
Postage Area: All Semenanjung & Sabah Sarawak


Ramadhan Kareem

Assalamualaikum....
Alhamdulillah dah 10 Ramadhan rupanya kita berpuasa.
Pejam celik jap je kan
Tapi yang sedey nyer blog ni agak BERSAWANG
Fuhhh...jenuh nak sapu sawang ni...kekekeke

Dah 10 hari puasa...genap 10 hari jugak la anak Marsha puasa.

Baru 1st time belajar puasa...alhamdulillah kuat semangat dia walaupun di awal2 puasa menangis dahaga.
Allah ibu perlu kuat...dia tak nak makan cuma nak minum air.
Sayu hati ibu.....tapi ibu yang sayu ini perlu kuat.
Hasilnya....hari ke 7 puasa tiada syahdunya bunyi suara kecil cakap dahaga
Alhamdulillah...

Ye....Anith memang ada amik supplemen time puasa ni.
Mesti....ibu mesti nak anak2 puasa dengan gembira kan??
Tapi sahur memang wajib Anith makan nasi....kalau ibu xsuapkan dia makan sendiri.
Apa yang Anith amik??
Ok meh Marsha share....
Pagi sahur tu Marsha pastikan Anith makan nasi....sepinggan.
Masa makan ni minum air masak.
Kalau tak lalu sangat at least 10 suap.
Pastu Marsha bancuh koko dengan Mealshakes (ni wajib hari2)
Lepas minum....Marsha minta Anith minum Performance Drink & makan Vit C Chewable.
Last skali minum air masak.

Tu je rahsia Marsha....untuk Anith lebih bertenaga..tak lembik masa puasa.
Mealshakes & Vitamin C ganti zat2 yang kurang serta elak sembelit.
Alhamdulillah amat membantu.

Nak cuba untuk anak2 kawan2??
Boleh PM atau Whatssapps Marsha 013-9337697 untuk pertanyaan lanjut.

Tapi....kalau nak beli sendiri guna Kad Kredit atau Kad Debit (Sbb 2 kad ni ada no rahsia kan)
Boleh klik link untuk DIRECT BELI & terus kurier ke alamat kawan-kawan.
Konsultasi???
Haaa.....tu tugas Marsha untuk customer...nt PM Marsha tau untuk konsultasi.
Jom KLIK.. SET ADIK CERGAS PUASA untuk beli direct.

__________________________________________________________________________________

Pakar Kanak2 Sihat Anda
Marsha (013-9337697)
Shaklee Independent Distributor
COD area: Ipoh, Meru, Bercham, Ulu Kinta, Chemor
Postage Area: All Semenanjung & Sabah Sarawak

*Us

Monday, April 7, 2014

Cuti cuti Malaysia Mac 2013 (Legoland & Hello Kitty Land)

Assalamualaikum...morning all
Maaf sebab lama tak update blog
Bz lately...tp blog ni tak kan terkubur...insyaAllah.
Ok...arini nak share crita masa cuti sek aritu
Ke Johor Bharu....1st time ke JB.. i like!!
Layan pic k...=)

Bonding time...yeay....





Masa ni baru je masuk LEGOLAND....kat luar amik pic trademark..kat dalam amik dengan maskot Lego Movie...hihi



Ni game yang 1st rasmi....Driving School for 6yrs ke atas.
Kalau untuk 5yrs ke bawah pun ada tapi keta dia lagiiii cute!!
Jom layan antara game yang kitorang naik....
Erm..roller coaster segala spesis roller coaster
Si kecik & abahnyer yang naik..ibu x sanggup..hahahaha








*Teamwork abah & anak


 *Ready nak tgk movie lego 3D

*Naik kuda mainan

 *like a princess






*Dekat miniature 100% dari LEGO....sangat kagum

Memang sangatttt puas hati g LEGOLAND ni..salah satu sebab...

Semua game dia satu family boleh main....sangat puas hati.
Makanan dalam tu pun sedap.
Kalu nak makan ibu suggest makan kat stall dekat roller coaster naga tu,
Banyak.....sangat murah hati.
Ok esoknya nak g HELLO KITTY LAND...next entry ya..

Bye....assalam...=)

Saturday, January 25, 2014

5 th Day in SEOUL

Assalamualaikum uollsss....hihi
Selamat pagi hari minggu....=)
Ok pagi ni nak sambung cerita travel lagi...yang ke seoul tu.
Hurm...terpikir nak buat TRAVEL LOG la....ok x?...=)
Ok macam biasa kami turun bfast jam 7 pagi waktu seoul...kat msia kul 6 pagi.
Jam 8 pagi kami bergerak ke sekitar seoul untuk melawat tempat barangan kosmetik juga stadium di busan.
Ok kat bawah ni la bas kami sepanjang di seoul ni..pemandunya peramah.


Pic kat bawah ni chef kat hotel tempat kami menginap...
Juga sporting..hihi


Oleh sebab malam semalam snow turun dengan lebat
Pagi ni masih ada lagi snow tapi gerimis mengundang..
Jom layan video simple ni...hihi.
Abaikan wartawan tak bertauliah tu...hihi


Kemudian tempat pertama kami ialah ke tempat ginseng...
Kami diberi pendedahan tentang ginseng korea
Kat dalam tempat ginsng tu tak dibenarkan amik pic...so xde pic..huhu
Kemudian kami ke tempat brg2 kosmetik
Tp sbb xberminat sgt so xamik port sgt..hahaha
Kemudia kami ke stadium....stadium satunya2 di seoul.....best sgt berpeluang melawat ke sini







Lps tu kami lunch kat Restoren Turki yag ada itewon..
Itewon ni kawasan muslim tau..jadi banyak makanan halal kat cni.
Makanannya marbeles!!!
Kemudian kami solat di satu2nya masjid di sini.
Masjid yang sangat indah...alhamdulillah...

         Ok nantikan last day ye....
Sayonara...=)

Friday, January 17, 2014

Teman blogging & key in data baru... En Z

Alhamdulillah...bonus shaklee bulan Disember lepas dapatlah ai beli teman blogging  & key in data baru....ye ke key in data??? kikiki.
Mula2 hampir nak grab miss Ipad Air.
Bila berdouble2 pikir ai grab encik Z.
Sebabnya encik Z ni water resistant...lg ringan...lagi nipis.
Senang nak bawak sana sini.
Alhamdulillah....puas hati guna.
Boleh berblogging & key in data secara aman.
Siap register YES lg
Sebab kat sek line yes je yang ok...so setel.
Ni la encik Z ai.....moga ia berkhidmat dengan baik...amin.
Oh full name encik Z...Experia Z Tablet...hihihi.

New Passion!!

New Passion!!
Jom Kita Ber CD!!!!

My Hobby..(^_^)

My Hobby..(^_^)

I Wish.....I Wish...

@ Make cupcake for my frens
@ Success finishing Master

@ Nak holiday ke Sandakan & Tawau
@ Mau jejakkan kaki ke Negara Kangaroo
@ Mau beli DSLR sendiri...:)
@ Mesin Jahit & Mesin Jahit Tepi