Loading...

Wednesday, March 16, 2011

Kisah Panas Botol Susu....Sharing is caring....

Assalammualaikum....
Kwn2 ibu.............arini ibu nak share something yang penting.
Semalam ade kuar brita tentang botol susu kan?
1 Mac 2012 akan diharamkan penggunaan botol susu yang diperbuat dari Polikarbonat.
Bila ibu dengar brita tu, pg ni ibu trus 'clearkan' botol susu Anith.
Hasilnya, 9 botol kene buang.....sayang memang sayang tp anak lebih penting dari wang ringgit...betul x?
Ni ibu nak share ngan kwn2 emel yang hubby ibu terima dari bos hubby.
Ok, ni emelnya:

Do you know what the number stands for? 
Did you guess that it's just for recycling?    
Then you are WRONG !!!!!! 
THE NUMBER TELLS YOU  THE CHEMICAL MAKE UP OF THE PLASTIC
....


1)    Polyethylene terephalate (PET)
 
2)    High density polyethylene (HDPE)
 
3)    Unplasticised polyvinyl chloride (UPVC) or Plasticised polyvinyl chloride (PPVC)
 
4)    Low density polyethylene LDPE
 
5)    Polypropylene (PP)
 
6)    Polystyrene (PS) or Expandable polystyrene (EPS)
 
7)    Other, including nylon and acrylic
 

What you aren't told is that many of the plastics used are toxic and the chemicals used to create a plastic can leach out of the plastic and into the food / drink. 
Think about it, how many times have you or a friend said 'I don't like this, it taste like the plastic bottle ..... ' 
THAT'S BECAUSE YOU ARE TASTING THE PLASTIC 
The 
WORST ONES are Nos: 36and !!! 

DO NOT USE THESE NUMBERS if stated at the bottom of the bottle) !!! 

 
Check out this chart that breaks down the plastic, its uses and chemical makeup 
(I find #7 a little scary)
 

http://www.epd.gov.hk/epd/english/environmentinhk/waste/guide_ref/guide_plascod3.html



Kat bwh ni gambar die:




Jadi, kalau dalam segitiga bentuk hazard bwh botol tu ade no 3,6 atau 7 maknanya kemungkinan BPA digunakan untuk keraskan plastik dan juga untuk jadikan botol tu lutsinar.
Jadi, dengan info dari kwn ibu....botol yang mengandungi BPA hanya boleh digunakan sekali sahaja dan xboleh direcycle.
Tetapi, botol yang BPA free pula boleh dan ok kalau digunakan berkali2.
Jadi jika no bwh botol dalam segi3 tu no 1,2, 4 &5 adalah  BPA free.
Tp kwn2 juga perlu berjaga2
Jangan plak tgk botol ade pelekat BPA Free tu jangan trus amik je.
Cek no kat bwh botol tau...
Ni pula ibu sharekan dari forum CARIFORUM:


ni plak  dr wiki..

"In general, plastics that are marked with recycle codes 1, 2, 4, 5, and 6 are very unlikely to contain BPA. Some, but not all, plastics that are marked with recycle codes 3 or 7 may be made with BPA." [25]

There are seven classes of plastics used in packaging applications. Type 7 is the catch-all "other" class, and some type 7 plastics, such as polycarbonate (sometimes identified with the letters "PC" near the recycling symbol) and epoxy resins, are made from bisphenol A monomer.[5][26]

Type 3 (PVC) can also contain bisphenol A as an antioxidant in plasticizers.[5] This is particularly true for "flexible PVC", but not true for PVC pipes.
[edit] Health effects


Ok kwn2....ibu terpanggil untuk share semua ni kepada kwn2.
Take note ye.....Bye.

4 comments:

  1. salam kak...
    rase mcm tak bape lengkap akaknye info..
    setahu molie
    kalo PC memang sekali pakai je.. what ever number stated kat bawah tu...
    kalo bpa free insyaAllah.. okay untuk digunakan..
    kalo botol susu.. better check betul2 atau gune glass... :)

    nak mintak jasa akak update sikit info pasal ni (suami akak kan ade...hehehee)

    ReplyDelete
  2. Wslm molie,
    Akak dah update....lupe plak yang segi3 tu tanda recycle. Sori sebab info kurang lengkap.

    ReplyDelete
  3. as-salam..

    dah lama isu plastik ni kan marsha? baru skang diwar2kan dgn hebohnya..tak adil utk baby2 generasi sebelum ini :(

    ReplyDelete
  4. Wslm...Lynn...

    Betul Lynn....dah lama isu ni sebenarnya...xpela lynn...hope semua ok...lgpun PC ni bahaya sebab kita buat susu dgn air panas....tu yang bahaya..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...