Loading...

Tuesday, January 5, 2016

Kueteow Kung Fu Sri Klebang

Alkisahnya.....makan malam ni spesel sikit.
Baru nak belajar buat Kue Teow Kung Fu.
Memang kami sekeluarga suka makan tapi ibu tak reti buat.
One day terjumpa resepi yang sangat senang kat FB jadi terus save.
Alhamdulillah resepinya tak renyah...resepi campak campak je...hihi

Resepinya senang je:

Kue Teow

1. Kue teow mentah-1 paket (dicelur sekejap dengan air panas)
2. 2 biji telur ayam
3. Sedikit minyak (untuk menggoreng)
4. Sedikit lada sulah

Cara-cara:

1. Gaulkan kue teow dengan telur dan lada sulah.
2. Goreng hingga agak garing dan asingkan.

Ni la rupanya.....



Kuah:

1. Brokoli (dah ada dalam peti)
2. 3 ulas bawang putih - diketuk
3. Sebiji carrot di potong kecil
4. Sedikit minyak
5. Sedikit tepung jagung
6. Isi ayam
7. Air secukupnya
8. 1 kiub ayam
9. Sedikit garam
10. Sedikit lada sulah
11. 4 biji cili padi

Cara-cara:
1. Tumis bawang putih hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan isi ayam dan masak hingga ayam masak.
3. Masukkan sedikit air dan tunggu sampai mendidih dan isi ayam empuk.
4. Masukkan sayur brokoli, carrot dan cili padi.
5. Masukkan kiub ayam dan sedikit garam.
6. Masukkan tepung jagung yang sudah dibancuh. Kacau rata supaya tidak berketul,
7. Siap untuk dihidang.

Taraaaa.....ni lah hasilnya.
Jemput makan :)




2 comments:

  1. Erm... boleh try ni...
    kalau feel malas nak masak / nak makan makanan cpt siap, ni bleh masuk dalam list ni...

    ~Admin : My New Blogger~
    http://munirahmustafar84.blogspot.my

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...