Loading...

Friday, September 19, 2014

Kembara Turki Day 8 ( Istanbul Full Day)

Maaf buat yang tengah ternantikan entry ni.
Entry ter STOP jap akibat dari rest yang lama.
Maaf sebab buat semua tertunggu lama.
Kena EAT FROG...lawan...hihi

Ok jom sambung memori uthmaniyyah ni..hihi
Hari ke 8 kami menjelajah Istanbul full day.
Pagi kami lepas brekfast bermula dengan ke Mosque of the Ayyob Al Ansar.
Memang indah masjid ni....jom tgk pic






* Tandatangan yang di initial khas oleh pelancong*
*kawasan khas*


Usai melawat dan solat sunat kami dibawa ke kilang baju kulit.
Masa sampai mula2 kami dihidangkan dengan Apple Tea sambil tengok model2 memperagakan kot2 kulit mereka....memang memukau kot dorang. Terbeli la jugak 3 helai...sebab memikirkan nanti nak travel winter just pakai yg tu je..jadi less packing....hihi.


Dah selesai urusan jual beli kami ke salah satu tempat yang memang cantik.
Kalau dengar dari sejarah dulu...mulanya berasal dari church lepas tu masa pemerintahan Uthmaniyyah ia dijadikan masjid dan sekarang dijadikan muzium. Itu la bagunan yg indah dikenali sebagai Hagia Sophia Museum. memang cantik....i love it!!















Dah setel...kami dibawa makan tengahari dan seterusnya kami dibawa ke tempat shopping lagi.
Nak tau kat mana?
Namanya Grand Cover Bazaar atau senang panggila je Grand bazzaar.
Jadi kami beli apa yang patut je....untuk souvenir seperti apple tea, pashmina, beg kecik2, sejadah dan turkish delight. Lepas shopping kami drop by untuk dinner.
Kemudian kami balik ke hotel...awal balik sebab esok dah nak balik Malaysia.
Tapi malam tu ada kawan2 yang nak ke Taksin City nak ke Hard Rock Cafe.
Kami tak ikut..nak rest dan nak menghayati malam2 terakhir di bumi Uthmaniyyah ni.
Ok sambung untuk last entri di Tuki..=)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...