Tuesday, June 28, 2011

Review: Preston Pants

Preston Pants is  handmade by succesfull mommy from US & she used the Preston Pants brand name based to name of her son.....PRESTON. Her goal is making your little babies happy, dry, and CUTER THAN EVER...^_^.  How a Prestons Pants was born?? You can read more the story here: How Preston Pants was born??


About Preston Pants Diaper: ( My diaper)


  1. Is a custom made diaper
  2. Diaper covers made from US Cotton with hidden PUL (front) and Minky Fabric (Back) with a cute embroidery. It has a quality microfleece as the inner layer.
  3. Insert - No because I just order for diaper cover pocket pants only....hehe.
I reviewing for: 1 PP Pocket Pants OS ( One Size) w/o insert blue owl print - My favorite print..hehe


I'm using a proper rating system from Cloth Diaper Malaysia. Each category/factor below have a score from 1 to 5 (1 being the worst, and 5 being the best). Comments follow each category.


Design & Appearance – My Score: 5 out of 5


# Is it cute??..^_^
  • The cloth diaper cutiing is fit for my toddler. Not so trim but not bulky even put bamboolite hybrid insert in the pocket diapers. Mybe for small baby, is not so suit because the cutting is big & not to trim. For my daughter....I like....^_^
  • I love the microfleece inner...so fluffy & not so thin...^_^
  • The owl embroidery is super cute (for me)
  • The workmanship is great!! Dont have any minor defect to my PP diaper.
Ease of Use – My Score: 4 out of 5
  • The system of this diaper is pocket pants. For me..its easy but AI2 its better easy than the pocket pants. But, not issue for me because most of my diaper stash is pocket system. If the AI2 system, it will be more easier & the AI2 style dont have change all of the diaper set when baby pee or poo (if pee/poo not touch the diaper cover)...^_^
Functionality & Fit- My Score: 5 out of 5!


# Fit for my 14kg's daughter


# Not so bulky for toddler
  • The cutting is fit with my daughter. Now she is 14 kg's & fit with large setting & the waist button still fit...not over snap...I think, PP can fit till 20 kg's or more....^_^
Performance - My Score: 5 out of 5
  • The microfleece inner performance is the best because it has great absorbancy even I just pre-wash it once....^_^
  • Cannot review for insert because I just order pocket pants only...hehe
Quality - My Score: 5 out of 5
# The embroidery
  • I dont have any comment for this category because the quality is great...like the colour of button, the fabric was used to make this diaper is quality...I not regret to saving my money for this PP....^_^
  • One more..the embroidery is cute!!!
OVERALL RATING - My Score: 5 out of 5
  • PROS: The workmanship is superb and the fabrics from quality fabrics with colourful buttons. The cutting is fit for chubby baby & toodler. For longterm used...^_^
  • CONS: The cutting is not fit for new born/petite baby because the cutting is not to trim.

Saturday, June 25, 2011

Sabun yang saya guna untuk basuh CD

Hola!!
Harap semua kwn2 ibu sihat....^_^
Arini ibu nak kongsi ngan kwn2 jenis sabun @ detergent yang ibu guna untuk basuh CD2 Anith.
Mula2 ibu ber 'CD' kan Anith..ibu guna sabun serbuk murah je....DAIA yg RM1 kotak kecik tu.
Tahanlah sebulan sebab amount sekali basuh 1/3 sudu je.
Ni rupa sabunnya....
Ni la DAIA RM1 tu...ibu guna yg pink tu
Lama jgk ibu guna....baunya fresh sgt.
Sabun serbuk biasa mcm FAB pun bleh guna...^_^
Kemudian, ibu bertukar ke PUREEN HAD yg liquid.
Sabun ni mmg recomended utk basuh CD...PUREEN ABD x sesuai tau kwn2 sebab ia ada enzim.
Jadi PUREEN HAD yang serbuk atau liquid dua2 bleh guna.

# Ihsan dari GOOGLE
Kemudian, al kisah PUREEN HAD ni susah nak dapatkan sebab xsemua supermarket jual detergent ni.
Ibu tukar lagi sabun.....pakai sabun KIDDIE WASH COSWAY...bleh beli kat stokis cosway terdekat.
So sampai sekarang ibu masih guna KIDDIE WASH COSWAY untuk basuh CD Anith..harga pun x semahal PUREEN HAD....hehe.

# Ihsan dari GOGGLE
So kwn2 boleh la gunakan jenis sabun2 yang ibu gunakan utk basuh CD anak.
Ada lagi detergent yang sesuai seperti Sabun Lunatots & Autumz Detergent..mmg diformulasikan utk basuh CD. Tp ibu belum try....hehehe.
Tp banyak2 detergent yang ibu suka ialah................

# Juga ihsan dari encik GOGGLE..hehe


Rockin' Green Detergent!!!
Sangat puas hati dengan performance..insert kene air karat pun bleh ilang.
Insert keras bleh jadi gebu balik...amat gumbiranya hati ini...^_^
Ibu try guna RGD ni lps ibu beli ms event GCDC...RGD ni from US.
Dengan adanya sabun ni ibu xrisau nak buat STRIPWASH lg....dah xyah pakai sunlight segala..hehe.
Oleh sebab sabun ni agak mahal..utk jimat ibu guna utk STRIPWASH je...tp mahal pun amount guna sket je...so masih jimat. 1 sampel pack tu ibu dapat basuh 5 kali CD. 1 kali dalam 10 pcs CD. Jimat kan??...hehe
Untuk basuh biasa ibu pakai KIDDIEWASH COSWAY....^_^
So skrg CD2 Anith dah segar & gebu....sangat suka.....hehe...


I ROCK WHEN I WASH MY CD's...^_^



Wednesday, June 22, 2011

Alhamdulillah....got 2nd prize in TheHoneybunch GA...^_^

Mode: Happy
Sebab : Ibu adalah  salah seorang winner TheHoneybunch GA from Puan Hanz Jamaludin...2nd prize..Thanks dear..^_^. My post kat SINI.
Ibu dapat tau result dari last week lg.
Baru skrg ibu berkesempatan nak updated blog.
Sambil2 tggu hadiah sampai...hehehe & hadiah dah selamat sampai semalam....alhamdulillah.
Hadiah?? Ibu ngan Anith berkongsi sebab ada yang untuk ibu dan ada untuk Anith.
So, fair la kan utk ibu ngan Anith....^_^
So, kita layan gambar....


Hadiah yang ibu dapat bukan 1 tau tp 4 brg.
1 jenis brg (3pc utk ibu) dan lg 3 barang utk Anith.
Ni senarai hadiah yang ibu dapat: 


* 1 pc Cotton Pantiliner + 1 Medium Cloth pad + 1 Heavy Cotton Pad (worth RM43) proudly sponsored by BluCotton
* 1 Denim Diaper Cover proudly sponsored by Chago Mago
* 1 Campbell (Lion) Cloth Book proudly sponsored by Muhammad's Playtime
* 1 pc Cloth Wipes proudly sponsored by Maybel's Closet 

Thanks to all sponsored....^_^

Alhamdulillah sgt2 sebab Anith dpt kumpul koleksi denim diaper cover & cloth wipes....bleh guna utk travel nt..^_^.
Ibu plak bleh tambah koleksi CP sebab ibu mmg dah xpakai DP..hehe.
Cloth Book plak mmg sesuai ngan Anith sebab Anith suka baca buku...alhamdulillah sgt2.
So, kwn2 bleh terjah blog baru Puan Hanz Jamaludin iaitu Honeybunch Natural Parenting Love & Honeybunch Homeschool sebab Puan Hanz buat GA ni sempena penghijrahan beliau ke blog baru. Rugi kalau xterjah sebab banyak pengetahuan ttg parenting di sana...^_^. Jom kita terjah sama2.....yeay!!!

Saturday, June 4, 2011

THEHONEYBUNCH FINAL GIVEAWAY - Naturally Motherhood Giveaway

# STICKY MODE TILL 3RD jUNE!!


Now is GA time!!...hehehe.
GA yang ibu nak join skrg adalah dari rakan ibu iaitu Hanz dan ibu pernah bertentang mata 1st time masa event GCDC (Great Cloth Diaper Change) aritu.
Skrg Hanz nak buat GA ni untuk mommies yang selama ini yang follow blog yang lama kerana Hanz nak berhijrah ke blog yang baru iaitu 
Ibu pun dah follow kedua2 blog baru Hanz sebagai syarat dan juga sebagai panduan ibu dalam natural parenting kerana ibu telah melangkahkan kaki ke natural parenting ini..
GA ini di sponsored oleh:


Jadi...hadiahnya mmg UMPPHHH!!!..hehehe.

Syarat last, ibu kene fill in ayat yang Hanz bg iaitu
"Dunia ibu buat diriku...."

jadi.......
Inilah..................from ibu...

"Dunia ibu buat diriku amat mengasyikkan dan ia adalah anugerah yang tidak ternilai dari-NYA, memberikan daku peluang merasai dunia yang penuh kasih sayang dan kecintaan serta menjadi seorang ibu yang penyayang dan betanggungjawab."


( 29 words)
-
-
-
-
-
-
Indah...seindahnya melihat 1 nyawa melihat dunia....


 Dihiburkan dengan pelbagai aksi, tangisan, rengekan, senyuman dan juga gelak tawamu




Apabila dikau mengucup daku dengan kasih sayang



Tanpamu syg...ibu dah abah akan kesunyian kerana dikaulah anakku dunia ibu amat bermakna.....^_^


Jom.....join GA Hanz bersama ibu.
Klik kat SINI utk ke GA  dan nak tgk hadiahnye ye..^_^
Tarikh tutup?? 3 June 2011 sebelum 6 pm
Sempat lagi tu..JOM!!..^_^

Friday, June 3, 2011

Our Journey to Kuching, Sarawak...^_^ (Day 2)

Hari kedua....
Pagi2 lagi Abah, ibu & Anith keluar breakfast kat KAFE BUNDA.
Abah makan nasi goreng spesel & Ibu makan Mi Kolok....sedap...^_^
Baru 1st time ibu try mi kolok...mi dia ala2 mcm megi tp bukan megi...hehe.
Selepas perut dah kenyang, kami bertolak ke destinasi 1st iaitu Jong's Crocodile Farm.
Sampai dalam kul 10 pagi....mmg best sgt2 kat sana.
Dapat tgk buaya dr pelbagai spesis dengan dekat.
Bukan ibu xpernah tgk buaya...tp kat sni lain sket.
Kebetulan masa ibu pegi tu bleh dgr buaya menderam & dapat tgk buaya makan.
Fuhhh.............buaya2 kat ctu mmg besar punya...takut pun ada..hehe.
Ada skali ibu ke breeding area....wah rasa mcm dekat betul buaya punya life...gerun tp kagum...^_^.
Dalam kul 12.30 kami keluar...cari makan tp xjumpe kedai.
Jadi ibu beli makanan (Jajan ngan pulut udang) kat petronas.
Lps tu kami ke Org Utan Rehabilitation Centre kat Semenggoh.
Lepak2 dulu sementara tggu kul 3...sebab kul 3 baru org utan muncul....time makan..hehe.
Sementara tggu sampai kul 3 kami alas perut ngan makanan dibeli td..hehe.
Dlm kul 2.30 abah, ibu & Anith turun ke tempat guide utk diguide ke dalam kwsn yg berhutan sket utk lihat org utan makan.
Walaupun ujan renyai2 tp alhamdulillah dpt jgk tgk real org utan yang wild.
Kalau kat zoo kita tgk yg jinak je kan?..hehe.
Dalam kul 5 baru kami ber3 keluar & trus ke Kuching Waterfront.
Kat Kuching Waterfront ni kami jalan2 n naik bot tambang ke seberang sungai...nak g usha kedai Kek Lapis terkenal.............Dayang Salhah Kek Lapis.
Memula naik bot, cuak jgk tp anith suke..hehehe.
Kami ke seberang just usha2 je kedai & makan...just beli Kek Lapis Choc & Cheese je buat rasa kat hotel.
Kemudian, dah puas berjalan kat seberang kami naik bot tambang lg...hehehe.
Kami jalan2 kat waterfront.....g parkson draw duit pastu balik hotel.
Biasa la sampai hotel...mandi & tido sebab penat...hehe
Jom layan gambar...zassss!!!!


# Mula2 masuk...posing dulu...hehe



# Anith dengan replika buaya

# PEACE!!

# Ralit tgk 'totodile'

# With abah

# Rabbit pun ade...hehe

# Senyum...tgh tggu pertunjukan

# Tiket saya...hehe

# Inilah pertunjukkannya

# 3 of us

# With abah again!!

# We again!!












Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...