Monday, May 30, 2011

Our Journey to Kuching, Sarawak...^_^ (Day 1)

As salam......harap kwn2 ibu sihat semuanya...amin.
Ibu kat Proton Servis Juru skrg.
Teman abah servis kete.....lama...dr kul 9 pg td lg.
Skrg dah 2.30pm....estimated siap katanya kul 4 pm.
Walaweh...muntah darah ktiorg tggu....nasib baik tempat nak makan, tandas & tempat solat dekat.
Alhamdulillah....tadi Anith dah poo 2 kali....nasib baik bwk bekal insert lebih.
Pakai diaper cover ni mmg sesuai untuk travel....marvellous!!..hehehe.
Ehh....melalut plak ibu....sebenarnya ibu nak share journey kami ke Kuching pada 12 Mei - 16 Mei 2011 aritu.
Ibu cite part by part ye....hehehehe.
Kami tiga beranak bertolak ke Kuching naik belon kul 5.25 pm kat airport Penang.
Flight delay kejap je & smpi ke airport Kuching kul 8 malam.
Masa nak amik bagasi.....ada peristiwa yang xbest.....bagasi kami pecah!!..huhu.
Nasib baik xterkeluar brg2 sensored..huhuhu.
So kami trus buat report kat AirAsia....nasib baik la amik insuran..huhu.
Kat airport, kwn ibu...Mc Na dah setia menunggu & bawa kami ke Arif Hotel (Tempat kami bermalam semasa di Kuching nt)
Sampai hotel, check in...rehat & makan.
Dlm kul 10 pm, kwn ibu dtg anta kereta dia utk kemudahan kami kat Kuching nt.
Alhamdulillah sgt2....^_^.
Lps tu kami zzzzzzzzzzzzzzz...xingat dunia..hehehe.
Layan gambar utk 1st day ye......................sambung lagi nt...........................zassss!!!














Friday, May 20, 2011

HZ Baby Village Contest


Assalamualaikum.....malam ni ibu nak lepas gian.....gian masuk GA...hehehe.
So..ibu nak cube nasib malam ni.
Mana tau rezeki Anith kan??....Amin.
Kali ni ibu join HZ Baby Village Contest yang dianjurkan oleh Mami Hadeef.
Syarat-syarat dan penyertaaan serta hadiah boleh rujuk DISINI ye...^_^
Ibu join kategori A....iaitu ibu yang dah ber'CD'...^_^
Mami Hadeef....Ibu dah follow blog HZ Baby Village & letak banner dah....^_^
Gambar? Wajib...hehe. Yup ini gambar Anith ber'CD'


Ok...so kita pegi ke pengalaman ibu men'CD'kan Anith....^_^.
" Cloth Diapers @ CD adalah satu lampin moden berasaskan kain. Ianya boleh dibasuh selepas dipakai dan juga menjimatkan. Ibu mula men'CD'kan Anith masa Anith umur 8 bulan. Masa tu ibu baru didedahkan dengan CD ni melalui blog-blog yang ibu lawati. Apabila melihat review2 yang bagus ibu teruskan langkah ke blogshop yang menjual CD dan bertanyakan semua tentang CD ini. Selepas mendapat info yang mendalam, ibu suarakan hasrat ibu utk men'CD'kan Anith tp encek suami pada mulanya kurang bersetuju memandangkan masa tu harga CD agak mahal. Skrg harga CD dah murah sikit...^_^. Setelah beberapa kali memujuk, akhirnya encek hubby bersetuju dan ibu hanya beli 5 kpg CD Coolababy utk permulaan kembara CD Anith dengan Kaklong Nuzula. Pada mulanya amat mencabar sebab CD yang dipakai walaupun dah pre-wash 3 kali, 5 minit pakai dah bocor....amat mencabar sgt. Dengan bantuan owner blogshop CD yang ibu beli dan skrg jd kwn ibu, Kaklong Nuzula....ibu mendapat info yang betul dan rupanya insert ibu masukkan berlipat. Sebab tu bocor....hehehe. Selepas tu tiada lg CD bocor kecuali dah lebih had masa dia sebab Anith jenis HEAVY WETTER. Ada jugak kdg2 terbabas sebab lama pakai....tp semua tu cabaran bg ibu...^_^. Kalau Anith poo pun senang je nak uruskan sebab stain senang sgt ilang. Lg satu dengan memakai CD ni ibu dapat tgk poo Anith dan bleh detect samada Anith sihat @ x? Memang ibu dah jatuh cinta dgn CD ni..bukan ibu saje...encek hubby pun...dlm masa yang sama bleh jimat & elakkan Anith dari DIOXIN yang ada pada Disposable Diapers. Kemudian, dari masa ke semasa ibu menambah CD dan mencuba CD dari inner & insert mikrofiber, inner suede & insert mikrofiber dan juga bamboo. Dari Cd yang dijahit di kilang ke CD handmade dari Malaysia dan juga luar negara. Ibu sanggup melabur demi anak kesayangan. Lgpun nt bila Anith dah Potty....Cd ni boleh diwarisi kat adik2 Anith nt...xrugi kan??..hehehe. Sekarang ibu tau material CD jenis ape yang sesuai dengan Anith....alhamdulillah...=). Dulu ibu hanya ada pocket CD. Tp sekarang ibu dah mencuba sistem AI2 dan Diaper Cover. Tengah plan nak try Extended Prefold plak nt...insyaallah..=). Pada kwn2...jom kita memilih ke arah GREEN LIVING...amat natural dan best!!"

Ibu nak Tag:


Jom kwn2 kita ramai2 join GA ni...^_^
Tarikh tutup??

4 JULAI 2011 Jam 3.20 PM

Lama lagi...jom2.....^_^



M Syndrome...

Aluuu...Good Morning kwn2 ibu!!
Harap semua sihat ye...^_^
-
-
-
Buat masa ni Ibu sedang mengalami M Syndrome....so aktiviti berblog ibu akan agak slow sket..hehe.
Sebab ibu terpaksa berkomitmen lebih sket utk menguruskan rumahtangga...xmcm dulu student life...hehe.
Syndrome M adalah penyakit M.A.L.A.S....so kene amik mood dulu la..hehe.
Nt ibu story mori vacation ibu later ya!!
Ok...got to go!!
BYE!!

^_^

Wednesday, May 11, 2011

My Cloth Diapering Journey still FUN!!...^_^

As salam semua!!!
Semoga semua berada dalam keadaan sihat dan ceria pada malam ini...amin.
Cuaca kebelakangan ni agak hot kan?
Mybe perubahan monsun kot....harap cuaca cepat ok...amin.
Tp alhamdulillah sebab CD2 yang dibasuh kejap je kering...hehehe.
Selama hampir 9 bulan tugas ibu CDkan Anith beralih ke Tok Ma Anith, kini tugas itu kembali kepada ibu semula sebab ibu dah dok ber3 skrg.....yeay!!!!
Keghairahan ibu dalam menCDkan Anith masih tinggi sebab ibu makin suka berCD.
Selain dapat berjimat, dapat kurangkan sampah dibumi....Anith juga terhindar dari dioxin yang ada dalam DD.
Skrg ibu mula berjinak-jinak dengan CD dari luar negara dibeli melaui group buy oleh kwn2.
Juga CD2 custom made buatan kwn2 seperjuangan yang dianugerahkan kehebatan utk membuat CD jenama sendiri.
Alhamdulillah..rezeki Anith.
Namun begitu.....CD Coolababy, CD Sunny Minky & brand lain tetap ibu guna cuma nak try pegi lebih jauh dalam pengembaraan CD ni dengan try method AI2, Cover, Prefold & juga Trifold.
Alhamdulillah makin seronok dan ibu dapat belajar dengan lebih banyak lagi.
Nt bila Anith dah potty.....CD2 ni akan diperturunkan kat adik2 dia nt.
So, no more DD...insyaallah..^_^
Apa lagi?? Layan gambar Anith yang latest berCD.....^_^











Sunday, May 8, 2011

Our babywearing just begin!!..^_^

Alhamdulillah...................sampai jugak niat ibu nak ber 'babywearing'..^_^.
Kalau start dari Anith kecik lg best kan??
Bleh try wrap, ring sling dan banyak lagi gadget....hehehe.
Masa mula2 dulu, ibu xarif sgt ttg babywearing ni tp ibu berminat.
Tp sebab Anith dah besar ibu lupakan hasrat nak babywearing.
Segalanya timbul lagi bila Anith kdg2 waktu jenjalan nak berdukung dengan abah & kadang2 dia tido.
Cian plak kat Anith dan juga her Abah....hehehehe.
Ibu surf dengan lebih gigih satu gadget yang sesuai utk toddler...................MEI TAI.
Tp.............untuk berat anith......nearly 14 kg's nampak cm xboleh.
Ibu survey2 lagi dan alhamdulillah.....recommended dr kwn ibu.
Ibu jumpe Puan Neeza from Neezaneedles.
Puan Neeza sudi buatkan custom untuk anith.
Ibu sangat2 bersyukur...............^_^.
Tp ibu request kat Puan Neeza buat Buckle Tai (Mcm Mei Tai tp ada buckle)
Easy for abah Anith guna & friendly too...hehehe
Akhirnya.... 'Buckle Tai' Anith sampai ke rumah semalam.
Ptg semalam trus kami try test.............
Reviewnya..................
'Amat selesa dan yakin nak travel nt....xterasa pun berat anith 14 kg bila guna Buckle Tai ni. Ibu pun bleh carry Anith lama2 tau.....hehehe. Jahitan yang kemas, design yang menarik siap ada hood lg. Jd kalau waktu panas dah xbimbang....alhamdulillah sgt...(^_^).
Harga?? Bg ibu harganya sangat affordable....nak tau harga??
Jom ke Neezaneedles.
Xrugi melabur untuk keselesaan anak tersyg...betul x??
^_^
Jom...layan gambar......

 # Ni la rupe 'Buckle Tai'...cantik kan??

 # Truly from my heart 'I LIKE IT!!'

# Abah pun testing jgk.....^_^

Friday, May 6, 2011

Cameron May 2011

Actually....ni kali ke-2 ibu ke Cameron bersama abah & Anith.
Tp kali pertama dengan my parents & siblings.....^_^
Journey from KL-CAMERON-KROH
Ibu g Cameron ni cuti hari buruh aritu....ramai ya amat org...dengan jammed...huhu.
Sib baik kat atas tu sejuk...hehehe.
Tp kali ni dapat merasa ke PASAR MALAM yang selalu diceritakan sebab dulu ibu g time weekdays.
Kali ni g weekend....so sempat la merasa.....^_^
Mmg brg2 kat pasar malam murah compare dengan tempat yang lain...hehehe.
Ibu xnak tulis panjang...kang boring plak...hehehe.
Layanz.....................picas.....^_^











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...