Monday, March 28, 2011

Mattel Warehouse Sale 25-27 March 2011

Assalammualaikum kwn2....harap semua sihat ye.....(^_^).
Lately ibu gak bz....bz ngan rancangan pengajaran, aktiviti kat sek dan banyak lg.
Harap nt dah jadi cikgu tetap x la bz cmni...huhu.
Ok lupakan sal kebizian ibu tu.......skrg ibu nak citer ttg 'Warehouse Sale'.
"MATTEL WAREHOUSE SALE" telah dianjurkan di Atria Shopping Centre kat Damansara Jaya.
Ibu tau warehouse ni dari kwn blogger ibu, Puan Maslina....Thanks Mas....=)
Oleh kerana ibu dah nak habis praktikal kat KL ni dan xtau lagi bila nak dtg KL lepas ni.
So, ibu nekad nak g sana tambah2 bila tau toys BARBIE ade SALE jgk....nak beli utk Anith...hehe.
Sekurang-kurangnya kita tau tempat baru then nt bila2 kalau ade lagi 'Warehouse Sale' kat Atria pastu ibu kebetulan kat KL ni bleh la g lagi...hehehe.
Ibu gerak dari rumah kul 9 pagi ditemani Osmate ibu, Yati dan dibantu encek GPS yang membawa kami kesana setelah bersusah payah cari koordinat...hehehe.
Alhamdulillah...by the 9.40 cmtu kami dah smpi....so xla tggu lama sgt sebab dia buka kul 10.
Time ibu sampai tu dah agak ramai org menunggu kat muka pintu shopping centre tu...(^_^)
Bila dah buka, orang yang menunggu td berlari-lari...terkojut den....mcm tu skali??..Agaknya takut xsempat kot....hehehe.
So ibu mcm biasa selambe je masuk dan oppss......dah rambang mata!! Amik kau...huhuhu.
Teramat banyak toys especially BARBIE.....banyak patern sampai xtau nak pilih yg mana?
Mcm nak semua tp lari bajet kang susah...hehehe...(*_^)
Pilih punya pilih, ibu amik 2 Doll Barbie, 1 Polly Doll, 1 Scrabble & 1 Batman. (Batman tu sepupu Anith punye..hehehe).
So lps byr....ibu terus kuar & xpandang belakang dah...kang ssh...hehehe.
Ni la hasil 'Tangkapan' Ibu arini.....................


Thursday, March 17, 2011

Update Isu Botol Susu

Assalamualaikum.
Ibu terpanggil nak hapdet ttg isu ni suggestion dari kwn ibu.
Setakat yang ibu tahu botol susu BPA free biasanya no kat bwh tu no 5 iaitu dibuat dari polypropylene (PP).
Sebab semalam ibu dah ke Mall untuk cari ganti botol susu Anith.
Tp jika ade yang masih blur2 lagi ni ibu sharekan soal jawab yang ibu jumpe dari sebuah forum RATUHATI juga dari MOH:

Soalan Lazim Pengharaman Botol Susu Bayi Polikarbonat Yang Mengandungi Bisphenol A

Q & A

PENGHARAMAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT YANG MENGANDUNGI BISPHENOL A



1. APAKAH ITU POLIKARBONAT?

Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi.



2. APA ITU BISPHENOL A (BPA)?

BPA ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar.



3. BAGAIMANA MENGENALI BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?

Botol susu bayi polikarbonat ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:

   1. Nombor 7 Pla_7.jpg
   2. Nombor 7 dan PCPla_7PC.jpg
   3. Nombor 7 dan ‘other’ Pla_7ot.jpg



Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau ‘Bebas BPA’.



4.        APAKAH KESAN BPA KE ATAS KESIHATAN MANUSIA?

BPA diketahui boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon yang menyebabkan gangguan sistem fungsi tubuh.



5.        BAGAIMANAKAH BAYI BOLEH TERDEDAH DENGAN BPA MELALUI BOTOL SUSU POLIKARBONAT?

BPA boleh berpindah daripada botol susu polikarbonat ke dalam susu bayi seperti berikut:

    * Permukaan dalam botol susu bayi yang calar atau rosak.
    * Air panas dimasukkan terus ke dalam botol susu bayi





6.  APAKAH LANGKAH PROAKTIF KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA DALAM MENANGANI ISU INI?

    * KKM mengambil keputusan untuk mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA berkuatkuasa 1 Mac 2012.

    * KKM memberikan tempoh masa satu (1) tahun kepada pihak industri untuk menghabiskan botol susu bayi polikarbonat yang sedia ada di pasaran tempatan.

    * KKM dengan kerjasama agensi seperti Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Kementerian  Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah dan Kementerian Penerangan akan membuat hebahan secara meluas kepada kumpulan sasar serta mengedarkan bahan-bahan pendidikan kesihatan berkaitan perkara ini.





7.  MENGAPA KKM  MASIH MEMBENARKAN PENJUALAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT SEHINGGA SATU (1) TAHUN WALAUPUN KESANNYA KE ATAS KESIHATAN MANUSIA TELAH DIKETAHUI?

Tindakan pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat ini diambil sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah selamat terutamanya untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi seperti bayi.

KKM memberikan masa perubahan (transition period) secara berperingkat kepada semua pihak untuk ‘phasing out’ botol susu polikarbonat yang mengandungi BPA. Tindakan ini adalah selari dengan tindakan negara-negara lain yang telah mengharamkan BPA.



8.  KENAPAKAH PENGHARAMAN INI DIKENAKAN KE ATAS BOTOL SUSU BAYI SAHAJA?

Tindakan ini diambil sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang menunjukkan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah selamat untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi seperti bayi.



9.  APAKAH LANGKAH BERJAGA-JAGA SEKIRANYA PENGGUNA MASIH MENGGUNAKAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?

Pengguna disarankan mengikut langkah berjaga-jaga seperti berikut :



   1. Steril botol susu bayi polikarbonat mengikut arahan pengendalian yang terdapat pada label atau yang diberikan oleh pengeluar sekiranya ada.  Jika tiada, pengguna perlu merendam botol susu bayi polikarbonat dalam air yang mendidih selama 5 hingga 10 minit.
   2. Elakkan menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.
   3. Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus yang lembut bagi mengelakkan permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.
   4. Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan sekiranya terdapat kesan calar atau rosak, botol susu perlu diganti. Sekiranya tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap 6 bulan.
   5. Namun begitu, pengguna juga boleh membuat pilihan awal dengan menukarkan penggunaan botol susu bayi polikarbonat kepada botol susu bayi yang bebas BPA mengikut kemampuan masing-masing.



10.    APAKAH CARA TERBAIK UNTUK PENGGUNA SEKIRANYA MENGGUNAKAN AIR PANAS UNTUK MENYEDIAKAN BANCUHAN SUSU DALAM BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?

Bancuhan susu boleh disediakan terlebih dahulu di dalam bekas lain yang bersih dan selamat.

Sebagai contoh, bagi bancuhan susu sebanyak 150ml, masukkan lebih kurang 100ml air panas ke dalam bekas lain yang bersih dan selamat dan tambahkan susu mengikut sukatan. Bila bancuhan susu menjadi suam, masukkan ke dalam botol susu bayi polikarbonat dan tambahkan air suam sehingga menjadi 150ml.



11.    APAKAH ALTERNATIF BOTOL SUSU BAYI YANG TERDAPAT DI PASARAN?

Terdapat pelbagai alternatif botol susu bayi di pasaran seperti  yang diperbuat daripada polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA) kaca dan lain-lain.



12.    APAKAH NEGARA-NEGARA YANG TELAH MELARANG  PENJUALAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?

Negara-negara yang telah mengambil langkah awal mengharamkan penjualan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah Jerman, Perancis, Denmark, Kanada, Australia, New Zealand dan negeri New York di Amerika Syarikat. Perkembangan terkini adalah pengumuman pengharaman botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA oleh pihak Kesatuan Eropah.

13.    APAKAH TINDAKAN YANG PERLU DIBUAT OLEH PENGGUNA SELEPAS 1 MAC 2012?

Walaupun tarikh penguatkuasaan ke atas pengharaman botol susu bayi polikarbonat di pasaran adalah pada 1 Mac 2012, pengguna yang masih menggunakan botol susu bayi polikarbonat di rumah perlu memeriksa keadaan botol susu tersebut dan sekiranya tiada calar atau rosak, ianya masih boleh digunakan mengikut panduan KKM. Jika ada calar atau rosak, pengguna perlu menukar botol susu bayi polikarbonat tersebut kepada botol susu yang bebas BPA.



14.    ADAKAH PUTING SUSU BAYI MENGANDUNGI BPA?

Tidak. Puting susu bayi biasanya diperbuat daripada bahan seperti silikon dan getah yang tidak mengandungi BPA.



15.    BAGAIMANA KEADAAN PENGGUNA YANG PERNAH ATAU TELAH LAMA MENGGUNAKAN BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?

Tindakan pengharaman penjualan botol susu bayi polikarbonat ini diambil sebagai langkah berjaga-jaga kerana sehingga kini tiada bukti saintifik yang kukuh menunjukkan botol susu bayi polikarbonat yang mengandungi BPA adalah selamat terutamanya untuk digunakan oleh golongan berisiko tinggi seperti bayi. Tindakan pengharaman ini juga diambil adalah berdasarkan penemuan dan perkembangan terkini.

Walau bagaimanapun, pengguna yang masih menggunakan botol susu bayi polikarbonat di rumah perlu memeriksa keadaan botol susu tersebut dan sekiranya tiada calar atau rosak, ianya masih boleh digunakan mengikut panduan KKM. Jika ada calar atau rosak, pengguna perlu menukar botol susu bayi polikarbonat tersebut kepada botol susu yang bebas BPA bagi mengurangkan pendedahan terhadap BPA.



16.    ADAKAH PERKAKASAN DAN BEKAS MAKANAN / MINUMAN BAYI SEPERTI PINGGAN, SUDU DAN CAWAN PLASTIK JUGA MENGANDUNGI BPA?

Tidak. Perkakasan dan bekas makanan / minuman bayi biasanya diperbuat daripada bahan yang tidak mengandungi BPA seperti silikon, polypropylene, dan stainless steel.



17.    ADAKAH BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT MENGANDUNGI MELAMIN YANG BOLEH BERPINDAH KE DALAM SUSU?

Tidak. Botol susu bayi polikarbonat tidak mengandungi melamin.



18.    APAKAH CONTOH BEKAS MAKANAN ATAU MINUMAN LAIN YANG DIPERBUAT DARIPADA POLIKARBONAT YANG MENGANDUNGI BPA SELAIN DARIPADA BOTOL SUSU BAYI?

Bekas makanan atau minuman yang biasanya diperbuat daripada polikarbonat adalah seperti botol menyimpan air (tumbler) dan bekas air guna semula.



19.    KENAPA KKM TIDAK MENGHARAMKAN BEKAS MAKANAN ATAU MINUMAN LAIN YANG DIPERBUAT DARIPADA BAHAN PLASTIK POLIKARBONAT? APAKAH TINDAKAN KKM SETERUSNYA?

Berdasarkan kepada pengetahuan masa kini dan bukti saintifik dari negara maju lain, tiada kesan terhadap kesihatan. Sehubungan itu tiada keperluan untuk mengambil sebarang tindakan pengharaman ke atas bekas makanan atau minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat selain daripada botol susu bayi buat masa ini.



Semua bekas makanan atau minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat perlu mematuhi Malaysian Standard MS 2234:2009 – Plastic Materials and Articles Intended to Come into Contact with Food, di mana specific migration limit (SML) bagi BPA adalah pada paras 0.6 mg/kg (sama seperti negara EU).



KKM akan terus memantau produk-produk bekas makanan dan minuman lain yang diperbuat daripada polikarbonat di pasaran tempatan serta mengikuti perkembangan saintifik antarabangsa dari masa ke semasa berkaitan isu BPA ini.

http://moh.gov.my/v/qa_poli

Ni adalah perbezaan botol BPA dengan botol BPA Free

credit to RATUHATI forum

Wednesday, March 16, 2011

Kisah Panas Botol Susu....Sharing is caring....

Assalammualaikum....
Kwn2 ibu.............arini ibu nak share something yang penting.
Semalam ade kuar brita tentang botol susu kan?
1 Mac 2012 akan diharamkan penggunaan botol susu yang diperbuat dari Polikarbonat.
Bila ibu dengar brita tu, pg ni ibu trus 'clearkan' botol susu Anith.
Hasilnya, 9 botol kene buang.....sayang memang sayang tp anak lebih penting dari wang ringgit...betul x?
Ni ibu nak share ngan kwn2 emel yang hubby ibu terima dari bos hubby.
Ok, ni emelnya:

Do you know what the number stands for? 
Did you guess that it's just for recycling?    
Then you are WRONG !!!!!! 
THE NUMBER TELLS YOU  THE CHEMICAL MAKE UP OF THE PLASTIC
....


1)    Polyethylene terephalate (PET)
 
2)    High density polyethylene (HDPE)
 
3)    Unplasticised polyvinyl chloride (UPVC) or Plasticised polyvinyl chloride (PPVC)
 
4)    Low density polyethylene LDPE
 
5)    Polypropylene (PP)
 
6)    Polystyrene (PS) or Expandable polystyrene (EPS)
 
7)    Other, including nylon and acrylic
 

What you aren't told is that many of the plastics used are toxic and the chemicals used to create a plastic can leach out of the plastic and into the food / drink. 
Think about it, how many times have you or a friend said 'I don't like this, it taste like the plastic bottle ..... ' 
THAT'S BECAUSE YOU ARE TASTING THE PLASTIC 
The 
WORST ONES are Nos: 36and !!! 

DO NOT USE THESE NUMBERS if stated at the bottom of the bottle) !!! 

 
Check out this chart that breaks down the plastic, its uses and chemical makeup 
(I find #7 a little scary)
 

http://www.epd.gov.hk/epd/english/environmentinhk/waste/guide_ref/guide_plascod3.html



Kat bwh ni gambar die:




Jadi, kalau dalam segitiga bentuk hazard bwh botol tu ade no 3,6 atau 7 maknanya kemungkinan BPA digunakan untuk keraskan plastik dan juga untuk jadikan botol tu lutsinar.
Jadi, dengan info dari kwn ibu....botol yang mengandungi BPA hanya boleh digunakan sekali sahaja dan xboleh direcycle.
Tetapi, botol yang BPA free pula boleh dan ok kalau digunakan berkali2.
Jadi jika no bwh botol dalam segi3 tu no 1,2, 4 &5 adalah  BPA free.
Tp kwn2 juga perlu berjaga2
Jangan plak tgk botol ade pelekat BPA Free tu jangan trus amik je.
Cek no kat bwh botol tau...
Ni pula ibu sharekan dari forum CARIFORUM:


ni plak  dr wiki..

"In general, plastics that are marked with recycle codes 1, 2, 4, 5, and 6 are very unlikely to contain BPA. Some, but not all, plastics that are marked with recycle codes 3 or 7 may be made with BPA." [25]

There are seven classes of plastics used in packaging applications. Type 7 is the catch-all "other" class, and some type 7 plastics, such as polycarbonate (sometimes identified with the letters "PC" near the recycling symbol) and epoxy resins, are made from bisphenol A monomer.[5][26]

Type 3 (PVC) can also contain bisphenol A as an antioxidant in plasticizers.[5] This is particularly true for "flexible PVC", but not true for PVC pipes.
[edit] Health effects


Ok kwn2....ibu terpanggil untuk share semua ni kepada kwn2.
Take note ye.....Bye.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...