Loading...

Wednesday, April 28, 2010

Sabah Part 1

Uishhhh....lamo benar eden nak tulis entry ni..
Xsempat...huhuhu....ni baru ade kelapangan sket...tp ibu buat part by part ye...(^_^).
Okla, entry masa 1 day sampai ibu dah story mory kat SINI
Ni entry masa 1 day ibu, abah & Anith memulakan journey kami..hehe.
Kat Sabah awal 1 jam tau....kul 6 tu subuh dah habis & hari pun dah cerah mcm kul 7 kat cni.
Mlm pun gtu...kul 6.30 ptg dah totally gelap....best kan??
Kira ms 1 st day, kami pinjam kete kwn abah....kul 9 lbh kami gerak.
1st destination ialah Muzium Sabah....sbb ibu & abah melawat berdasarkan GPS..hehe.
Kat Muzium Sabah kita dapat tahu mengenai suku2 kaum kat Sabah sendiri.
Sejarah2 lama kaum2 & adat2 mereka..pakaian mereka..brgn hiasan & banyak lg.
Ade jugak pameran tembikar masa zaman2 lampau & juga replika binatang.
Yg paling menakjubkan.....tulang temulang ikan paus yg dipamerkan di sudut depan muzium.
Sungguh besar saiznya.....tp syg, gambar ibu xamik sbb xleh bwk kamera dlm muzium...huhuhu.
Setelah puas hati merayap dlm muzium....dalam kul 11 lbh kami ke kedai souvenir.
Usha2 & beli sket2 souvenir yg mmg xde kat tempat lain....hehehe.


# Pic kat Muzium Sabah

Lps tu kami menyambung perjalanan kami ke destinasi yg ke 2, LOK KAWI WILDLIFE PARK.
12 km dr Muzium Sabah.....hehehe.
Kami sampai kul 12 tghr.....mak aiii.............mmg hangat (kata org kedah...hehe)
Ms tu pelawat xde sgt....so, kami trus beli tiket masuk...RM10/person.
Wah....LOK KAWI WILDLIFE PARK ni mmg besar.
Bayangkan, kami habis tawaf semua kul 1.30 tghr...dlm 1jam setengah kami jalan...penat..hehe.
Anith bukan main sronok tgk elephant, rabit, tiger, org utan, deer & banyak lg binatang.
Tp yg popular kat cni ialah Proboscis Monkey @ lebih dikenali sbg Long-nosed Monkey.
Gambar dia kat bwh ni.....(^_^)
# Credit to en GoogleAnith mmg lasak..berlari je...abah & ibu dah piawai...huhuhu.
Kul 1.30 tghr....kami bertolak ke Taman Luyang....makan time!!!

Knp ke Taman Luyang?? Sbb kwn ibu suh dtg umah mkn tghr....hehehe....seronok!!
Menu?? Udang Masak Lemak, Ayam Sambal & Kerabu Paku Pakis.
Mmg marvellous!!! Udang dia mmg besar2 xmcm kat semenanjung....puas mkn..hehe.
Rugi abah xmakan.........peace abah....hehe.
Thanks a lot tu Maslinda & Hubby...Fikry sbb belanja kami lunch.
Kwn ibu sorg ni mmg kaw2 masak untuk kami...banyak...hehehe.
Kami lepak umah kwn ibu sampai ptg...sebab???
Rupanya umah kwn abah selang beberapa rumah je dr umah kwn ibu.
Jd smlm kami dah tido kat sni....hehehe.....klakar kan??
Secara x langsung abah & ibu dapat eratkan silaturrahim antara kwn abah & kwn ibu.
Kul 5 lbh kami bertolak ke hotel............CITITEL EXPRESS untuk rehat..penat sehh..hehe.
Lps cek in kami rehat.....lps isya dlm kul 7.30 mlm kami kuar makan malam.
Kali ni kwn abah plak belanja............save budget kami ari ni....mkn semua org belanja..hehe.
Kami makan makanan semenanjung....menu??
Ikan 3 rasa, Tom Yam Seafood, Tom Yam Ayam, Ayam Masak Merah & Kangkung Grg Belacan.
Lokasi??? Kingfisher...........dekat dengan Hospital Likas....kenyang & sedap...(^_^)
Thanks Firdaus & wife....Nazirah.....Dua2 ni Medical Doktor tau...(^_^)
After makan, kami dihantar oleh kwn abah sbb kete kwn abah nak guna.
So balik kami trus.........zzzzzzzzzzzzzzz.....hehehe.
Layan gambar k.....(^_^)


# Depan entrance Lok Kawi Wildlife Park


# Anith & Abah


# Gelagat Anith

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...