Loading...

Saturday, February 20, 2010

Al-Kisah CD lg...

Ermm...ibu baru je lps blogwalking n bc info2 ttg CD.
Puas hati bila kita tau ttg cara penggunaan CD & lain2 lg.
Tambahan plak ibu ni newbies....hehehe.
Skrg ni ibu belum fully CD..
Just ber CD siang hari jek.
Malam still ber DD gak...huhuhu.
Tp ibu yakin, ibu akan ber fully CD nt.....yeay!!!!
Anith pun nampak lebih selesa bila pakai CD.
Paling ibu suka bila Anith dah hampir kpd POTTY TRANING!!
Seronok ibu.....weeeeeeeeee....(^_^).
Ok la...kat cni ibu nak kongsikan pembacaan ibu ttg ber CD.
Sbg newbies, before guna CD yg baru sampai, hendaklah CD tu di basuh terlebih dahulu @ pre-wash.

Cara Pre-Wash
Dengan sedikit sabun ye...ade pembetulan.....(basuhan pertama then bilas smpai bersih)
Basuhan ke2 n ke3 baru guna air biasa ( berdasarkan pengalaman Puan Lynn)
Thanks Puan Lynn sebab kongsi info ngan ibu...suke....weee...(^_^)
Knp???- Sebab nak tingkatkan daya penyerapan insert & juga CD tu sendiri.
Paling skit pun 3X pre-wash...baru ok..:)
Contoh: Basuh-kering-basuh-kering-basuh-kering...then baru bleh pakai...(^_^)
Kalu lg banyak lg ok.....(^_^)
Sbb kalu x pre-wash takut insert xready nak menyerap...hehe...bole ke??? hahahaha...
Mcm tuala jgk kan??..hehehe.

Cara Jemur
Untuk cara jemur CD lps kita guna n basuh...senang je..
Jemur mcm biasa bwh matahari sbb matahari boleh membunuh kuman secara semulajadi.
Tp kalu bwh kipas pun xpe....sbb insert & CD cepat kering.
Tp kene jemur direct sunlight sekurang2nya seminggu sekali.
Baru CD kita bebas dari segala kuman yg xnampak...hehehe.
Tapi kalau boleh jemur direct sunlight setiap kali basuh lg bagus...(^_^)
Stakat ni ibu mmg jemur direct sunlight....alhamdulillah semua ok..:)

Ok la...stakat ni dulu ibu nak share ngan kwn2 xkira smada yg newbies @ yg dah pro...:)
Salam syg dari ibu.....mmmuuuaahhhhhss.....

2 comments:

  1. emm..boleh ke lynn nk share info sket kat marsha? mcm ni, prewash pertama mesti bersabun sket sbb nk uraikan ikatan bahan kimia dari kilang. pastu baru takyah sabun. kalau bahan kimia ni tak hilang, CD akan kurang serapan. kalau nk tau CD dah ready ke lom utk dipakai, try letak setitik air kat permukaan yg akan kena kencing. terus serap ke atau lambat? kalau insert tu, lynn cadangkan rebus jap. terutamanya jenis hemp.

    mesti jemur bwh matahari selalu, sbb nk elakkan pertumbuhan kulat (mold). ni nnti akan kuar kaler pink/orange/brownish/blackish pd inserts terutamanya. kdg2 bwh kipas takpe, tp sebanyak mungkin biarlah di bwh matahari :)

    p/s: ni semua dr pengalaman lynn sendiri, jgn marah ye marsha? :)

    ReplyDelete
  2. Lynn: Ishh...nape ckap cmtu? Xmarah pun...Marsha lg hepi bila ada kwn yg berkongsi maklumat ttg CD ni kat marsha sbb marsha kan newbies lg....(^_^). Wahh....bagus2 info ni.. Ni mmg betul2 pengalaman dari pengguna CD yg pro ni...(^_^). Ok, nt smpai CD yg baru marsha akan buat cm Lynn bgtau. Kalu bleh nak CD ni tahan lama sampai 3,4 taun...hehehe. Tp betul ckp Lynn, jemur bwh matahari selalu lg elok kan? Marsha stakat ni mmg jemur CD direct sunlight. Sbb akan rasa bersih sgt...(^_^). Lynn...thanks for the info...marsha appreciate sgt2...(^_^). Suka sgt...(^_^)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...